Årets andra julgodis blev alltså chokladdoppade lakritskolor med havssalt. Dessa gjorde jag förra året, då blev kolan jättelös eftersom termometern var defekt, i år körde jag med kulprov och de blev helt perfekta! Får ursäkta för de dåliga bilderna men jag har bara mobilkameran.
Chokladdoppade lakritskolor med havssalt:
3dl vispgrädde
3dl strösocker
1dl ljus sirap
1msk kakao
1 påse turkisk peppar
2 tsk smör
200g mörk choklad
flingsalt
Klä en form, ca 20x20cm med bakplåtspapper, olja in så kolan inte fastnar.
Blanda allt i en kastrull, karamellerna smälter när det blir varmt, koka till ca 120 grader eller gör kulprov till önskad konsistens, rör då och då (träslev är ett hett tips).
Rör ner smöret och häll kolan i formen.
Låt kolan stelna och skär eller klipp i lagom stora bitar, ställ bitarna i kyl eller frys medan du smälter chokladen. Doppa bitarna och strö på flingsalt.
Låt väl smaka!
mumms
SvaraRadera